• +30 694 559 4419
  • Λεωφ. Ασκληπιού 27, 21100, Ναύπλιο

Εκκλησίες και καθεδρικοί ναοί

Εκκλησία Αγ. Σπυρίδωνα 

Χτίστηκε το 1702 επί Βενετοκρατίας με έξοδα των ορθοδόξων κατοίκων Ναυπλίου, όπως ομολογείται στη σωζόμενη κτιτορική επιγραφή. Η εκκλησία είναι γνωστή από τη δολοφονία στην είσοδό της, του πρώτου κυβερνήτη της νεότερης Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, την 27η Σεπτεμβρίου 1831. Στο προαύλιο της μικρής πλατείας της εκκλησίας υπάρχει η προτομή του Ναυπλιώτη ακαδημαϊκού Άγγελου Τερζάκη.

Εκκλησία Αγ. Γεωργίου

Είναι ο ιστορικότερος ναός του Ναυπλίου. Κτίσμα των Βενετών από τον ΙΣΤ΄ αιώνα έγινε τζαμί επί Τουρκοκρατίας, μετά χριστιανικός ναός και μετά πάλι τζαμί, έως την απελευθέρωση της πόλης. Στον ναό αυτό έγινε η επίσημη υποδοχή του Morosini, που με την κατάληψη του Ναυπλίου (1686) ονομάσθηκε «Πελοποννησιακός». Εδώ έγινε η κηδεία των Παλαιών Πατρών Γερμανού (1824), του Δημήτριου Υψηλάντη (1832 και του Ιωάννη Καποδίστρια (1831). Ο καθεδρικός αυτός ναός κοσμείται με ωραίες αγιογραφίες του Δημ. Γεωργαντά και του Δ. Κ. Βυζαντίου, που είναι και συγγραφέας της ηθογραφίας με τίτλο «Βαβυλωνία», με μεγάλο αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο ντα Βίντσι, με θρόνο του βασιλιά Όθωνα, με πολλές παλιές φορητές εικόνες.

Εκκλησία Αγ. Νικολάου 

Το σημερινό τρίτο κατά σειρά κτίσμα του Αγίου Νικολάου είναι τετράπλευρη παραλληλόγραμμη βασιλική με στέγη επίπεδη κεραμοσκέπαστη, ζωγραφισμένη με καλές αγιογραφίες και με τέμπλο ξυλόγλυπτο, ανάλαφρο, που τονίζει την σε ύψος ανάταση. Από την εσωτερική διακόσμηση του φωτεινού αυτού ναού διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους αξία ο δεσποτικός θρόνος, ο κεντρικός – ρωσικής τέχνης – πολυέλαιος και οι μεγάλες δεσποτικές εικόνες του τέμπλου των ετών 1848-1849 έργα του γνωστού ταλαντούχου αγιογράφου των χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας Ιωάννου Δημάδη.

church

Εκκλησία Παναγίας

Η εκκλησία της Παναγίας είναι ρυθμού βασιλικής, χωρίζεται με έξι πανύψηλες κολόνες σε τρία κλίτη, αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου, τον Άγιο Δημήτριο και τον νεομάρτυρα Άγιο Αναστάσιο του Ναυπλίου (+1656).
Το σημερινό υψηλό επιβλητικό τέμπλο είναι έξοχο δείγμα επτανησιακής τέχνης, τύπου ροκοκό, με εμφανή επίδραση δυτικού τύπου. Της ίδιας εποχής είναι προφανώς και ο Άμβωνας και ο αρχιερατικός θρόνος, που αποτελούν με το τέμπλο καλλιτεχνική οντότητα και με τη συμμετρία των άλλων επίπλων, με τα κανονικά ανοίγματα των παραθύρων, τις μελετημένες διαστάσεις των χώρων τονίζεται η εσωτερικότητα και η κατάνυξη, που επιβάλλει  η αρχοντική  αυτή εκκλησία. Εδώ γιορτάζεται η μνήμη του νεομάρτυρα Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως (1ης Φεβρουαρίου) με καθολική στο Ναύπλιο αργία, ενώ πρόσφατα τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου ναού προς τιμήν του Αγίου Αναστασίου στη νέα πόλη του Ναυπλίου.

Καθολική εκκλησία Μεταμόρφωσης 

H Καθολική Εκκλησία Μεταμόρφωσης, που έχει μείνει γνωστή ως «Φραγκοκκλησιά», είναι μια εκκλησία στην περιοχή του Φραγκομαχαλά, κοντά στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο ναός επί Φραγκοκρατίας, χρησίμευε ως καθολικό γυναικείας μονής του τάγματος των Φραγκισκανών
Λίγο πριν την Eλληνική Eπανάσταση, επί Τουρκοκρατίας, η χήρα του Aγά-πασά, Φατμέ, ανακαίνισε τον τότε ερειπωμένο ναό στη μνήμη του συζύγου της μετά τον αιφνίδιο θάνατό του. Ακόμα και σήμερα, η Καθολική Εκκλησία Μεταμόρφωσης διατηρεί την όψη τζαμιού, αφού είναι προσανατολισμένη νοτιοανατολικά, προς τη Μέκκα και στο εξωτερικό της έχει βαριές αναλογίες και χαμηλό τρούλο, ενώ στο εσωτερικό έχει την κόγχη για το Kοράνι, το μιχράμπ. Μετά την απελευθέρωση, το 1839 ο Όθωνας παραχώρησε τον ναό στην Kαθολική Eκκλησία, μεριμνώντας για τις εκκλησιαστικές ανάγκες των Ελλήνων καθολικών, των Φιλελλήνων και των Bαυαρών στρατιωτών που ανήκαν στην ακολουθία του. Στο βασιλιά οφείλεται επίσης και η αφιέρωση του ναού στη Mεταμόρφωση του Σωτήρος, ως ανάμνηση της μεταμόρφωσης της Eλλάδας μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους.

Εκκλησία Αγ. Σοφίας

H Αγία Σοφία είναι η μοναδική βυζαντινή εκκλησία μέσα στην πόλη του Ναυπλίου, κρυμμένη ανάμεσα στα παλιά σπίτια και τα στενά του Ψαρομαχαλά. Η μικρή εκκλησία της Αγίας Σοφίας χτίστηκε περίπου τον 11ο με 12ο αιώνα μ.Χ. Επί Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι είχαν μετατρέψει τον ναό σε αποθήκη για άχυρα. Το 1780, ο δραγουμάνος του στόλου Ν. Μαυρογένους κατάφερε να πάρει άδεια από τους Τούρκους, ώστε να εκκλησιαστούν οι περίπου 300 Ναυπλιώτες στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, αφού μέχρι τότε απαγορευόταν ο εκκλησιασμός των Ορθοδόξων εντός των τειχών της πόλης.
Το 1825 η Αγία Σοφία ανακαινίστηκε από τον Νάσο Φωτομάρα, τότε φρούραρχο του Ναυπλίου. Όσον αφορά την αρχιτεκτονική της, η Αγία Σοφία ακολουθεί το μοντέλο της μικρής κεραμοσκέπαστης βασιλικής με οκτάγωνο τρούλο, σε σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού, ενώ έχει επιχρισμένη τη δυτική της διώροφη πλευρά. Το ιερό της είναι ημικυκλικό, με δίλοβο παράθυρο.
Στην ναό της Αγίας Σοφίας βρέθηκε ένα κιονόκρανο με ανάγλυφο κόσμημα, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Αγία Μονή

Σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Ναυπλίου στην περιοχή της Άριας και στις υπώρειες του Παλαμηδίου, βρίσκεται η Αγία Μονή. Χρονολογείται περί τα μέσα  του 12ου αιώνα και χτίστηκε από τον Επίσκοπο Άργους και Ναυπλίου  Λέοντα.  Αποτελεί ένα από τα λιγοστά καλοδιατηρημένα δείγματα βυζαντινού ναού. Ενώ λειτούργησε για ένα διάστημα ως ανδρικό μοναστήρι, σήμερα αποτελεί γυναικείο ησυχαστήριο με περίπου 10 μοναχές.