• +30 694 559 4419
  • Λεωφ. Ασκληπιού 27, 21100, Ναύπλιο

Προορισμοί κοντά στο Ναύπλιο

Το Ναύπλιο, πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας στην Πελοπόννησο, είναι αναμφισβήτητα  ο δημοφιλέστερος προορισμός της περιοχής. Γύρω όμως από το Ναύπλιο και σε μερικά χιλιόμετρα έξω από αυτό υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι προορισμοί που μπορούμε να επισκεφτούμε στη διάρκεια των διακοπών μας έχοντας πάντα ως αφετηρία της διαδρομής μας το Ναύπλιο.

Μυκήνες

Μυκήνες

24 χλμ. έξω από το Ναύπλιο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών.
Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Η θέση της ακρόπολης των Μυκηνών, η οποία ήταν φυσικά και τεχνητά καλά οχυρωμένη, υπήρξε προνομιούχος και στρατηγική. Xάρη σ αυτήν την προνομιακή θέση οι κάτοικοι είχαν υπό τον έλεγχό τους και ρύθμιζαν το εμπόριο με τη νότια Eλλάδα, τη M. Aσία, την Kύπρο και την Aίγυπτο.
Τα περίφημα τείχη της και η διάσημη Πύλη των Λεόντων είναι τόσο μεγαλοπρεπή, που οι αρχαίοι πίστευαν πως  κτίστηκαν από τους μυθικούς Κύκλωπες.
Τα ανακτορικά συγκροτήματα, τα κυκλώπεια τείχη, ο γνωστός «Τάφος του Ατρέα», τα τεράστια υπέρθυρα, οι κρήνες και οι προμαχώνες συγκροτούν ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα που γνώρισε ο αρχαίος κόσμος.

Αξίζει να επισκεφτείτε:

Πύλη των Λεόντων
Η κύρια είσοδος, η περίφημη πύλη των Λεόντων, είναι ένα θαυμαστό μεγαλιθικό μνημείο. Ονομάζεται έτσι επειδή στο υπέρθυρό της υπάρχει ανάγλυφη παράσταση λιονταριών.

Ταφικός κύκλος Α΄
Λίγα μέτρα αφότου μπείτε στην ακρόπολη, θα δείτε έναν κυκλικό περίβολο φτιαγμένο από πέτρινες πλάκες εμπηγμένες κάθετα στο έδαφος, το λεγόμενο ταφικό κύκλο Α΄. Στο εσωτερικό του υπήρχε ένα από τα πιο παλιά νεκροταφεία της πόλης με σημαντικές βασιλικές ταφές.

Ανάκτορο

Ακολουθώντας τον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο φτάνουμε μέχρι την κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται το ανάκτορο με την αίθουσα του θρόνου, στην οποία σώζεται η κεντρική κυκλική εστία.

Θολωτοί τάφοι

Ακριβώς έξω από τα τείχη βρίσκουμε τους λεγόμενους θολωτούς τάφους της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου, ενώ 200 περίπου μέτρα έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο συναντάμε και τον εντυπωσιακότερο θολωτό τάφο στην Ελλάδα, το λεγόμενο Θησαυρό του Ατρέως. Και τα τρία αυτά μνημεία χτίστηκαν ως τελευταίες κατοικίες μελών της βασιλικής οικογένειας των Μυκηνών.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και περιλαμβάνει πίνακες και ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο και υλικό από τους τάφους της ευρύτερης περιοχής των Μυκηνών, που αφορούν τη ζωή στις Μυκήνες και τα ταφικά έθιμα.

Επίδαυρος

Επίδαυρος

27 χλμ. έξω από το Ναύπλιο βρίσκεται η Επίδαυρος και το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου.
Αυτό που ο περισσότερος κόσμος αποκαλεί «Θέατρο της Επιδαύρου» είναι εκείνο που βρίσκεται στην πραγματικότητα κοντά στο χωριό Λυγουριό. Στο χωριό της Παλαιάς Επιδαύρου θα βρεις το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, που είναι επίσης αρχαιολογικό μνημείο, της ίδιας περίπου εποχής με το «διάσημο» θέατρο. Η περιοχή διαθέτει και το χωριό Νέα Επίδαυρος που έχει σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος όπως το Βενετσιάνικο Κάστρο.
Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου δεν ήταν απλά ένα θέατρο: Ήταν κομμάτι του Ασκληπιείου, του σημαντικότερου θεραπευτικού κέντρου ολόκληρου του τότε γνωστού κόσμου.

Σήμερα, στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται και το θέατρο, σώζονται μεταξύ άλλων το εντυπωσιακό στάδιο του 5ου αιώνα π.Χ. στο οποίο γίνονταν αθλητικοί αγώνες προς τιμή του Ασκληπιού, η Θόλος ή Θυμέλη, που θεωρείται το τελειότερο κυκλικό οικοδόμημα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, και η αναστηλωμένη Στοά του Αβάτου.
Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, πολύ κοντά στο θέατρο, βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου, που φιλοξενεί σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ασκληπιείο και στο Θέατρο.

Ολυμπία

Ολυμπία

2,5 ώρες μακριά από το Ναύπλιο βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία.
Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, το αρχαίο στάδιο σηματοδοτεί το χώρο, όπου τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Ηραία. Το στάδιο έλαβε τη μορφή που βλέπουμε σήμερα στις αρχές του 5ου αι. π.Χ., όταν οικοδομήθηκε ο μεγάλος ναός του Δία.

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας βρίσκεται ο Ερμής του Πραξιτέλη, από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου. Ο θεός στηρίζεται σε έναν κορμό δέντρου. Στο αριστερό του χέρι, ο μικρός Διόνυσος.
Σημαντικά μνημεία και κτίρια που συναντούμε στον αρχαιολογικό χώρο είναι το Ιερό του Δία, του πατέρα των θεών. Γύρω, ναοί και κτίρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία, αλλά και οικοδομήματα για τη φιλοξενία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο κεντρικό τμήμα, η Άλτις, το ιερό άλσος, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ο πυρήνας του Ιερού. Ο ναός της Ήρας, ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής ναοδομίας στην Ελλάδα, το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, το αρχαίο Γυμνάσιο, η Παλαίστρα, το Εργαστήριο του Φειδία, το Λεωνιδαίο, το Φιλιππείο, η Στοά της Ηχούς, το Βάθρο της Νίκης του Παιωνίου, το Νυμφαίο.

Μονεμβασιά

Μονεμβασιά

3 ώρες μακριά από το Ναύπλιο βρίσκεται η Μονεμβασιά. Η Μονεμβασία, η μαγευτική βυζαντινή καστροπολιτεία της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, πήρε το όνομά της  από την περιγραφή η «μόνη έμβαση», δηλαδή τη μοναδική είσοδο στο νησί πάνω από τη γέφυρα. Η κρυμμένη πόλη αποτελεί ένα τεράστιο βυζαντινό φρούριο πάνω σε ένα βράχο, ο οποίος αποσχίστηκε από την ξηρά ύστερα από ένα φοβερό σεισμό πριν εκατοντάδες χρόνια. Αξίζει να περιηγηθούμε στην καστροπολιτεία, η οποία χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω Πόλη, με τα καλοδιατηρημένα πέτρινα κτίσματα που τώρα στην πλειοψηφία τους λειτουργούν ως καταλύματα και εστιατόρια. Στην Κάτω Πόλη υπάρχουν πολλά ιστορικά κτίρια, μεταξύ αυτών και ένα μουσουλμανικό τέμενος όπου τώρα στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή του οικισμού, καθώς και αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες. Στην Άνω Πόλη αξίζει να ανεβούμε στο Γουλά («επάνω Κάστρο») και να απολαύσουμε τη μοναδική θέα.

Μυστράς

μυστράς

1,5 ώρα μακριά από το Ναύπλιο βρίσκεται ο Μυστράς.
Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου, πολύ κοντά στη Σπάρτη. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα, και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου. Το κάστρο βρίσκεται σε απότομο ύψωμα που δεσπόζει στην εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα, έξι χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης. Η ίδρυση του Μυστρά συνδέεται με την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας το 1204. Η διάταξη της καστροπολιτείας είναι σε σε τρεις διακεκριμένες ζώνες, με σημαντική διαφορά υψομέτρου: Άνω, Κάτω και Έξω Χώρα. Επιπλέον υπάρχει και η ακρόπολη στην κορυφή. Στην Άνω Χώρα ξεχωρίζουν τα Παλάτια των Δεσποτών. Στην Κάτω Χώρα ξεχωρίζει η Μητρόπολη, δηλαδή ο ναός του Αγίου Δημητρίου, όπου στέφθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1449 ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος. Στον Μυστρά υπάρχει και αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται σε διώροφο πέτρινο κτίριο του 1754, με ενδιαφέροντα χειρόγραφα, κοσμήματα, ανάγλυφα και άλλα Βυζαντινά εκθέματα.

Αθήνα

αθήνα

1,5 ώρα μακριά από το Ναύπλιο βρίσκεται η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλαδας από το 1834. Η Αθήνα είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης, καθώς από τη νεολιθική εποχή έως σήμερα δεν έπαυσε ποτέ να κατοικείται. Το 1834 ανακηρύχτηκε πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, με αφετηρία τον απόηχο του κλασικού παρελθόντος της, αλλά στους δύο αιώνες που μεσολάβησαν εξελίχτηκε σε σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο. Είναι η καρδιά της χώρας και αποτελεί οικονομικό, βιομηχανικό, πολιτικό και πολιτισμικό κέντρο. Αριθμώντας χιλιάδες χρόνια ιστορίας και μυθολογίας, η Αθήνα, που πήρε το όνομα της από τη θεά Αθηνά, δεν είναι απλά μια μεγαλούπολη. Η Αθήνα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως η πόλη που γέννησε τη δημοκρατία και έθεσε τις βάσεις για αυτό που αποκαλούμε σήμερα Δυτικό Πολιτισμό, αλλά και ως η γενέτειρα των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Κάποια σημαντικά αξιοθέατα και χώροι ιστορικού ενδιαφέροντος που μπορούμε να επισκεφτούμε στην Αθήνα, είναι η Ακρόπολη και το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ο Ναός του Ποσειδνα, ο Λυκαββητός, η αρχαία αγορά της Αθήνας, η Εθνική Πινακοθήκη, το μουσείο Μπενάκη, το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Γουλανδρή φυσικής ιστορίας, Μουσείο κυκλαδικής τέχνης κ.α.